Padejske-kifle-3

Padejske kifle

Da sam rođena u Parizu ovo bi bili francuski kroasani, al pošto mi je rodno mesto Padej, selo na severu Banata, predstavljam vam padejske kifle. Recept za sad već čuvene padejske kifle moja je mama, Roža Šećerov, dobila davno od jedne starije meštanke baš pod ovim nazivom tako da nemam razloga da sumnjam u njegovu autentičnost.
Recept dakle prenosim nepromenjen, kao zaveštanje budućim generacijama, premda moja izvedba nikad neće biti tako dobra kao mamina.

Padejske-kifle-1

A mogu vam se dopasti i ovi provereno dobri recepti za ukusne domaće kifle:

Padejske-kifle-8

Priprema testa i premaza I

Sastojci:

Za testo:

40 g kvasca
1 kašika šećera
4 dl mleka
900 g brašna (pšenično meko)
2-3 ravne kašike soli

Padejske-kifle-9

Razvijanje i premazivanje testa

Za premaz I:

3 žumanca
140 g masti
1 kašika brašna
NAPOMENA: Ako ne konzumirate mast pokušajte da je zamenite istom količinom MASLA (prečišćenog putera) ili biljnom mašću.

Za premaz II:

1 jaje
Susam

Padejske-kifle-91

Oblikovanje kiflica

Priprema:

Testo:

   1. Rastvorite kvasac sa kašikom šećera u 1 dl mlake vode i ostavite ga da se aktivira.
   2. U činiju prosejte veći deo brašna, dodajte so, mleko i nadošao kvasac, pa umesite testo dodajući preostalo brašno. Ostavite ga na toplom da naraste duplo.
Padejske-kifle-92

Pre i nakon pečenja

Oblikovanje i pečenje kiflica :

   1. Naraslo testo podelite na četiri jednaka dela. Svaki premesite lagano , oblikujte u jufku, a potom razvijte oklagijom u krug veličine srednjeg tanjira. Postupak ponovite i sa preostala tri dela.
   2. Izmešajte mast i žumanca, dodajte brašno i premažite sva četiri dela testa. Ostavite ih tako premazane da odstoje pola sata.
   3. Sto prekrijte čistim stolnjakom i pospite brašnom. Stavite po dva dela testa jedan na drugi, a potom podvlačenjem ruku ispod i u krug razvucite ih zajedno u jednu tanku koru.
    NAPOMENA: Postupak razvlačenja je isti kao kod pravljenja domaćih kora za pite i gibanice, al obzirom da je u pitanju kvasno testo ne morate brinuti ako popuca mestimično niti očekivati da ćete njime prekriti veliku površinu stola.
   4. Podignite jedan kraj stolnjaka i srolajte pomoću njega jednu polovinu kore ka sredini, a zatim isto uradite i sa suprotnim krajem tako da se rolne sreću na sredini. Potom presecite uz duž i tako razdvojte rolne, te poprečno isecite svaku na parčad željene dužine. Pripremu ponovite i sa preostale dve spojene jufke testa.
   5. Tako dobijene kiflice ređajte u papirom za pečenje postavljen pleh, pa nakon ih što odmore kratko  premažite jajetom i pospite susamom. Pecite u rerni zagrejanoj na 200 °C dok lepo ne porumene.
Padejske-kifle-2
Padejske-kifle-5
Padejske-kifle-4
Padejske-kifle-6