Corba-od-leblebija-i-sargarepe-1

Čorba od leblebija/slanutka i šargarepe

Čorba od leblebija/slanutka i šargarepe je u biti verzija moje čorbice od kukuruza i šargarepe i jednako je fina, a priprema se jednostavno i brzo. Ako nabavite leblebije u konzervi ceo proces pripreme trajaće kraće od pola sata, a od tečnosti iz konzerve koju predlažem da sačuvate moći ćete da pripremite i neke sjajne poslastice poput puslica i čokoladnog musa.

I čorbica i slatkiši biće posni i veganski što znači bez udela materija životinjskog porekla, a to je koristan podatak i za osobe preosetljive na jaja i mleko.

A mogu vam se dopasti i ovi provereno dobri recepti za ukusne posne čorbice:

Corba-od-leblebija-i-sargarepe-5

Sastojci:

1 manja glavica crnog luka
2-3 čena belog luka
2-3 manje šaragrepe
1 konzerva leblebija/slanutka (oko 4 dl neoceđene mase)
1/2 kašičice kima
1 kašičica soli
Peršunov list
Ulje – par kašika

Priprema:

 1. Otvorite konzervu leblebija, te ih procedite tako da i tečnost sačuvate.
  NAPOMENA: Vrlo je važno da tu tečnost ne bacite jer ćete od nje napraviti čudesne slatkiše. Otkriću vam koje blagovremeno, bez brige. 🙂
 2. Na zagrejanom ulju propržite kockice prvo crnog luka, a yatim i belog luka, pa dodajte sitno rendanu šargarepu i nju kratko propržite.
  SAVET: Šargarepu pržite tek toliko da pusti karoten, kojim će čorbicu blago obojiti i omogućiti iskoristljivost vitamina A koji se rastvara u mastima.
 3. Dodajte zrna kima, propržite, na posletku i oceđene leblebije, te nalijte vodom i kuvajte od momenta ključanja još desetak minuta.
  NAPOMENA: Ukoliko koristite osušene leblebije – prethodne noći ih potopite, pa vodu ocedite i dalje koristite kao i ove iz konzerve. Moguće je da ćete ih trebati kuvati i pola sata duže.
 4. Kad su lebelebije meke, začinite čorbu i pospite je seckanim peršunovim listom.
 5. Poslužite je toplu i uživajte.

 

Corba-od-leblebija-i-sargarepe-2

Corba-od-leblebija-i-sargarepe-3

Corba-od-leblebija-i-sargarepe-4