Mekike

Mekike su prvo pecivo koje sam naučila da pržim u dubokoj masnoći i mada nakon tog poduhvata redovno sledi radikalno provetravanje kuće one su i dalje veoma često na meniju. Moji ih ukućani obožavaju i količinu po ovoj meri sliste za čas.
Moguće je vrlo da i vi imate svoj omiljeni recept za ove starinske đakonije, kao i da ih zovete nekim drugim imenom, al verujem da vas ni ove moje ne bi razočarale. Pa, dajte im šansu..

A mogu vam se dopasti i ovi provereno dobri recepti za pržena slana peciva:

Sastojci:

Za testo:

6 g suvog kvasca ( ili 20 g svežeg)
1 kašika šećera
1 kašičica soli
1 kašika ulja
500 g brašna

Za prženje:

4-5 dl ulja

Priprema:

1. U posudu stavite prosejano brašno, pa dodajte, šećer, so, suvi kvasac i sve promešajte.
2. Potom sipajte oko 2.5-3 dl mlake vode i kašiku ulja, te umesite meko testo.
NAPOMENA: Smesa treba da je ređa tako da možete koristiti i varjaču kojom ćete testo „lupati“ tj. zahvatati sa zidova posude i odizati prema gore. To isto možete raditi i rukom.
3. Pokriveno testo ostavite da odmori pola sata, a zatim ga na isti način premesite. Ako imate vremena ponovite postupak još jednom ili čak dva puta. Rezultat će biti vazdušasto testo sa vidljivim  mehurićima.
NAPOMENA: Ako imate aparat za pravljenje hleba možete sebi da uštedite trud uključivši program samo za mešenje.
4. Naraslo testo razvijte oklagijom ili razvucite rukom, te isecite na manje pravouganike ili trouglove po želji. Svaki po sredini malo razrežite.
5. U šerpi zagrejte ulje (ne previše da ne bi testo „gorelo“, al ni premalo jer će tako upiti ulje) i spuštajte komade testa. Kad vidite da je donja ivica porumenela okrenite ih na drugu stranu. Pržene mekike vadite na kuhinjski ubrus da se ocede.
SAVET PLUS: Preporučujem da za prženje koristite tzv. „tučane“ sudove jer najbolje održavaju temperaturu.
6. Mi najviše volimo da jedemo mekike uz jogurt, a vi ih možete poslužiti i uz kajmak, pavlaku il kako god vam se dopada. Prijatno!

Mekike-4cr

 

Mekike-2

Mekike-3