Srce-macaronsi-5

Srce macaronsi

Macaronsi su lepuškasti u svakom izdanju, a ovako srcoliki i posuti šarenim mrvicama jednostavno mi behu neodoljivi. Recept sam videla na sajtu Natasha′s kitchen, isprobala ga, filovala nežnim belim ganaš kremom i oduševila se ponovo.
Prethodnih dana ste me zaista obradovali lepim rečima povodom malog jubileja ovog bloga ( milion pregleda) i čime bih mogla da vam uzvratim ako ne srcem, pa evo i u formi omiljenih mi kolačića. Izvolte..💜

A mogu vam se dopasti i ovi recepti za odlične macaronse različitog sastava:

Priprema badem brašna

Sastojci:

Za macaronse:

70 g mlevenih blanširanih badema
120 g šećera u prahu
65 g belanaca (od dva veća jajeta)
50 g šećera
Crvena ili pink gel boja
Šarene mrvice (opc.)

Za fil:

200 g bele čokolade
2 dl slatke pavlake

Priprema šama i makaronizacija

Priprema:

Macaronsi:

Prethodnog dana razdvojite belanca od žumanaca. Belanca trebaju biti van frižidera najmanje sat vremena pre pripreme macaronsa.
1. Blanširane bademe usitnite u secku, te ih usitnjene pomešajte sa šećerom u prahu. Ovu mešavinu ponovo sameljite u mlinu za kafu, a zatim je prosejte kroz sito i krupnije čestice vratite na još jedno usitnjavanje. Ponovite postupak dok ne ostane tek po koje zrnce badema u situ.
2. U činiju stavite belanca i vrlo malo soli te ih umutite mikserom u šam. Dodajte polovinu  kristal šećera i miksajte dok se šećer ne rastvori, a onda dodajte  preostali šećer i ponovite miksanje. Kad odignete metlice miksera umućeni šam treba da ima čvrste vrhove. Dodajte gel boju i još malo mutite.
3. Polovinu mešavine samlevenih badema i  šećera u prahu sipajte u sud sa belancima. Špatulom mešajte u krug i povlačite sa zidova suda prema sredini dok se sve lepo ne sjedini.
NAPOMENA: Pošto sam pre ovog radila po italijanskom metodu, a tamo se šam dodaje u pastu od badema desilo se da sam i ovde obrnula bila redosled, al se ništa nije poremetilo. Srećom.
4. Uspite ostatak mešavine i ponovite mešanje tzv. „makaronizaciju“.Trebalo bi da vam izmešana masa klizi u mlazu kao lava sa odignute špatule. Pazite da ne preterate sa mešanjem i da masa baš ne  curi jer ćete umesto macaronsa dobiti obojene palačinkice.

Pre pečenja

5. Napunite smesom poslastičarsku vreću i okruglim nastavkom istiskujte po malo na specijalnu silikonsku podlogu ili na običan papir za pečenje.
SAVET PLUS: Često me pitate za silikonsku podlogu, pa da i ovde napišem da postoje ravne i reljefne i da su obe o.k. Meni lično se više dopadaju ravne, jer reljefne zahtevaju produženo vreme pečenja, al su u njima oblici pravilniji i veličine macaronsa jednake. Ovog puta koristila sam obe vrste sa podjednakim uspehom, a vi ocenite sami koja vam najviše odgovara. Osim toga sasvim lepo se macaronsi rade i na običnom papiru za pečenje, pa vam investicija u podloge i nije prioritet.
6. Oblik srca se radi tako što se počne od gornjeg levog kraja, istisne smesa, pa produži ukoso ka sredini i dole. Odigne se nastavak i ponovi pokret od gornjeg desnog ugla ka sredini i dole. Čačkalicom popravite donji „ćošak“ ako ste umesto srca načinili jabuku. 😉
7. Kad potrošite pripremljenu masu  udarite plehom o sto nekoliko puta snažno da biste izbacili suvišan vazduh iz macaronsa i malo ih spljoštili. Vazda ignorišite ukućane i komšiluk ako se bune zbog buke koju time stvarate jer je ovaj postupak od krucijelne važnosti za konačan ishod celog postupka.

Nakon pečenja i postupak filovanja (boja na slici varira zbog različitog osvetljenja)

8. Po želji pospite od gore šarenim mrvicama. Ostavite ih potom na sobnoj temperaturi dok im se na površini ne stvori opna (od 15-60 min. u zavisnosti od vlažnosti vazduha). Pritisnite lagano prstom i ako se ne lepe spremni su.
9. Pecite ih u rerni zagrejanoj na 150 °C oko 12 minuta. Za vreme pečenje otvorite rernu jednom do dva puta na kratko da izađe višak vlage. Nakon 7-8 min. stvoriće se karakterističan „prsten“ pri dnu svakog. Posle 12 minuta proverite da li su gotovi tako što ćete prstom pokušati da pomerate „kapicu“ i ako ona  „pleše“ ostavite macaronse još koji  minut u rerni.
10. Pečene izvadite i odmah svucite sa pleha da se hlade .Tek sasvim ohlađene ih odvojte od podloge.

Fil i postupak filovanja:

1. Zagrejanom slatkom pavlakom prelijte kockice bele čokolade, sačekajte minut – dva, pa pomešajte da se sjedini u homogenu smesu.
2. Rashladite u frižideru i ohlađen izmiksajte.
3. Spajajte po dva umućenim  kremom ( možete i tu da dodate šarene mrvice ako želite). Ostavite ih poklopljene u kutiji na hladnom preko noći, a potom uživajte u degustaciji i svom uspehu. Bravo!

Srce-macaronsi-1

Srce-macaronsi-2

Srce-macaronsi-3

Srce-macaronsi-6

Srce-macaronsi-4