Torrone (italijanski meki nugat)

Torrone – italijanski meki nugat je tradicionalna zimska i božićna poslastica poreklom iz Italije ili Španije (neki izvori navode čak i Rimsko Carstvo), koja se priprema od belanaca, meda i najčešće badema, al se pravi i sa drugim orašastim plodovima poput lešnika i pistaća, a u novije vreme čak i uz dodatak sušenih brusnica. Recept sa bloga Giallozafferano po kom sam ga ja spremala je za italijansku verziju mekog nugata (postoji i tvrdi) s tim što sam ga uspela fotografisati tek kad je odstojao u frižideru duže od dana, te se dodatno razmekšao. No, ukus je i dalje ostao fenomenalan (nalik belim oblatnama), pa vam preporučujem da probate.

NAPOMENA: Torrone ili italijanski meki nugat ne sadrži brašno, čak je i gluten free, a ni mleko, te je bezbedan za osobe preosetljive na ove namirnice, no sadrži med i orašaste plodove, pa bi osobe alergične na njih trebale da ga izbegnu.

Za pripremu će vam trebati kuhijnski termometar il iskustvo u špinovanju šećera, a ako vam nedostaje i jedno i drugo oslonite se na intuitivnu procenu i početničku sreću. Jedino što može da se desi je da torrone bude mekši il čvršći od nekog standarda, a to nam u kućnim uslovima ionako nije od presudnog zanačaja. Opustite se dakle i uživajte u ovom neobičnom, a finom desertu!

Torrone-italijanski-meki-nugat-4

A mogu vam se dopasti i ovi proverno dobri recepti za manje obične slatkiše sa belancima:

Sastojci:

2 lista wafer – rižinog papira (hostije)*
* Na takvom se papiru štampaju jestive slike za torte, a mogu se nabaviti u trgovinama poslastičarskih proizvoda il poručiti online.

Za nadev:

1 belance (33 g)
190 g šećera
120 g meda
60 ml vode
300 g mešavine orašastih plodova (badema, lešnika, pistaća..)

Torrone-italijanski-meki-nugat-6

Predradnje pripreme

Priprema:

Predradnje:

 1. Rižin papir isecite na dimenzije 28 × 18 cm. Jedan postavite na tacnu, te postavite pomični pravougaoni ram kao graničnik.
  SAVET: Ako nemate takav ram nađite tepsiju približno tih dimenzija, a papir isecite tako da se uklapa u nju.
 2. Orašaste plodove u razmeri koja vam se dopada rasporedite po papiru za pečenje, pa ih pecite u rerni zagrejanoj na 150 °C desetak minuta, a potom smanjite temperaturu na 100 °C i ostavite pleh u njoj kako se orašasti plodovi ne bi ohladili.
 3. Belance treba da bude sobne temperature.
Torrone-italijanski-meki-nugat-7

Pripema šama

Nugat smesa:

 1. U odgovarajućoj posudi pomešajte 170 g šećera i 60 ml vode, pa zagrevajte dok ne dostigne 146 °C.
  SAVET: Nabavite kuhinjski termometar jer ćete tako ostvariti kontrolu nad procesom, a u nedostatku istog oslonite se na vizuelnu procenu – kad vam se učini da je šećer „ušpinovan“ prekinite zagrevanje.
 2. U drugoj posudi zagrevajte med do 126 °C.
 3. U posudi samostojećeg miksera mutite belance dok ne zapeni, pa dodajte 20 g šećera i izmiksajte dok se šećer ne rastvori.
 4. U šam sipajte vreli šećerni sirup u tankom mlazu muteći neprestano, a zatim na isti način dodajte i zagrejani med ne prekidajući mućenje.
 5. Na kraju brzo umešajte orašaste plodove direktno iz rerne. Špatulom preklapajte smesu dok se ne ujednači.
Torrone-italijanski-meki-nugat-8

Završni postupak

Završni postupak:

 1. Pripremljenu masu sipajte na prvi rižin papir, poravnajte je, pa prekrijte drugim papirom.
 2. Pritisnite ga rukama da se zalepi za nugat masu, a potom opteretite nekom knjigom ili kilom šećera preko odgovarajuće tacne.
 3. Ostavite u frižideru na par sati, pa isecite vaš domaći torrone na štanglice i uživajte u punom ukusu italijanskog mekog nugata!

Torrone-italijanski-meki-nugat-2

Torrone-italijanski-meki-nugat-3

Torrone-italijanski-meki-nugat-5